Rode wijn met pure chocolade pot de crème

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Rode wijn met pure chocolade pot de crème
Dark chocolate and red wine join to create a luxuriously smooth pot de crème. The key to achieving a silky texture is twofold: tempering the egg yolks slowly with hot cream and then baking the cocottes in a water bath to achieve gentle, even heat. This decadent dessert is the perfect ending to your next dinner party. The pot de crème can be made up to two days in advance, so all you need to do after dinner is add a dollop of whipped cream and enjoy the moment.
INGREDIЁNTEN
  • Chocolade
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 120 ml droge rode wijn (bijv. Cabernet Sauvignon)
  • 360 ml stevige crème
  • 120 ml volle melk
  • 140 g pure chocolade, fijn, met een beetje extra voor garnering
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1/8 tl zout
  • 6 grote eidooiers
  • 65 g suiker
  • Slagroom
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 160°C. Breng water aan de kook in een fluitketel of pan en draai vervolgens het vuur laag om het water warm te houden.
  • 2
    Verwarm de rode wijn, room en melk in een zware, middelgrote steelpan op middelhoog vuur en laat het geheel even sudderen. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Klop tot het gesmolten en glad is. Voeg de vanille en het zout toe en klop om te mengen.
  • 3
    Klop in een grote mengkom het eigeel en de suiker door elkaar. Klop het hete chocolademengsel er geleidelijk doorheen tot alles is gemengd. Zeef het mengsel in een andere mengkom. Laat 10 minuten afkoelen en schep eventueel schuim eraf. Verdeel het mengsel voorzichtig over 6 Mini-Braadpannetjes of ramekins. Zet de gerechten in een diepe bakschaal. Giet voorzichtig heet water in de bakschaal tot de Mini-Braadpannetjes voor 3/4 onder water staan. Zorg ervoor dat er geen water in de custard komt.
  • 4
    Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak de custards in zo’n 40 minuten gaar maar nog zacht in het midden. Verwijder de Mini-Braadpannetjes uit het waterbad en laat ze afkoelen, ongeveer 3 uur. Dek ze af en zet ze in de koelkast (kan tot 2 dagen van tevoren worden bereid).
  • 5
    Garneer elke Mini-Braadpannetjes met een beetje slagroom en bestrooi met geschaafde of geraspte pure chocolade voor het serveren.