
Savoury, umami porcini powder is the secret to these indulgent short ribs, a sophisticated entrée that is sure to impress but is easy to make ahead of time. Meaty short ribs are braised in red wine and stock until they are meltingly tender. Before serving, they are topped with a buttery mixture of garlic and sautéed mushrooms. Serve the ribs with mashed potatoes, polenta or even pillowy gnocchi to soak up every last bit of the porcini-infused sauce.
INGREDIЁNTEN
- Vlees
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
Short ribs:
- 1,4 kg short ribs van rundvlees
- Zout & versgemalen zwarte peper
- 2 el gemalen porcini-paddenstoelen
- Bloem
- Olijfolie
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 6 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden, verdeeld
- 360 ml droge rode wijn
- 240 ml runderbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 1 bouquet garni
Knoflook-kruiden-champignon:
- 30 g ongezouten boter
- 225 g champignons, in vieren gesneden
- 225 g shitake paddenstoel, in plakjes gesneden
- 225 g oesterzwammen
- 15 g peterseliebladeren, gehakt
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 160 ̊C. Breng de short ribs op smaak met zout, peper en het porcinipoeder. Strooi voldoende bloem op de ribs om ze lichtjes te bedekken en schud het overtollige af.
-
2Voeg voldoende olijfolie toe om de bodem van de pan te bedekken. Verwarm een campagnard in geëmailleerd gietijzer op lage tot middelhoge temperatuur. Verwarm de olie tot deze glinstert maar niet rookt. Voeg 3-4 van de short ribs toe aan de pan en bak ze aan alle kanten bruin. Verwijder ze uit de pan en leg deze opzij op een plaat. Voeg indien nodig meer olie toe aan de pan en herhaal met de resterende short ribs.
-
3Verlaag de warmte tot gemiddeld-laag. Voeg de uien toe en fruit ze tot ze bruin zijn en karameliseren, ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit tot de geur loskomt, ongeveer 30 seconden. Voeg de wijn toe en laat sudderen tot deze voor de helft is ingedikt, ongeveer 5 minuten.
-
4Voeg de bouillon, tomatenpuree en bouquet garni toe aan de pan en roer om te mengen. Plaats de short ribs en eventuele sappen terug in de braadpan en de saus. Dek af met het deksel en plaats in de voorverwarmde oven. Laat het geheel ongeveer 2 tot 2 1/2 uur garen totdat het vlees mals is en van het bot begint af te vallen. Verwijder het deksel 30 minuten voor het einde om de saus iets in te laten dikken.
-
5Verwarm ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter toe aan de pan en laat het smelten. Voeg alle champignons toe en bak ze al roerend bruin, gedurende ongeveer 10 minuten. Breng op smaak met zout, voeg vervolgens de resterende knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de peterselie en schud deze door de pan. Leg champignons opzij en dek ze af om warm te houden.
-
6Haal de short ribs uit de oven en breng de saus naar wens op smaak met extra zout en peper. Serveer de short ribs met de champignons en giet de saus eroverheen.