Gekruide kersteend geserveerd met geroosterde pastinaak met honing en met een kersenjus

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
Gekruide kersteend geserveerd met geroosterde pastinaak met honing en met een kersenjus
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1,5 kg hele eend
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl koekkruiden
  • ½ tl gemalen gember
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl fijn zout
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ½ tl gemalen groene peperkorrels
  • 400 g vijgen
  • 6 sjalotten, gehalveerd over de lengte
Geroosterde pastinaak met honing:
  • 550 g pastinaak, in de lengte gehalveerd
  • 2 el honing
  • 50 g gesmolten boter
  • Zout
Puree van pastinaak:
  • 4 pastinaken, geschild en in stukken
  • 200 ml melk
  • Een takje salie
  • Zout
  • 50 ml olijfolie
Jus:
  • 500 ml runderbouillon
  • 100 g bevroren zure kersen
  • Een klein bosje tijm
  • 50 g boter, koud, in blokjes
  • Zout en zwarte peper
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 180°C/ gasmarkering 4.
  • 2
    Meng de kaneel, koekkruiden, gemalen gember, nootmuskaat, zout, knoflookpoeder en gemalen groene peperkorrels in een kleine kom. Wrijf het kruidenmengsel royaal over de hele eend en besprenkel met olijfolie.
  • 3
    Doe de eend in een 31 cm grote ovale braadpan van Le Creuset. Verspreid de gehalveerde sjalotten en vijgen rond de eend en besprenkel met wat meer olijfolie.
  • 4
    Rooster 1 uur en 30 minuten in de oven. Schep tijdens het koken een paar keer het vocht over de eend om te voorkomen dat hij uitdroogt. Controleer na 1 uur en 30 minuten de interne temperatuur met een vleesthermometer, deze moet 82°C zijn. Zo niet, rooster dan verder. Als de huid te bruin en knapperig wordt, bedek dan de pan met het deksel tot de eend mals en gaar is.
  • 5
    De geroosterde pastinaak met honing bereiden: plaats de gehalveerde pastinaak op een braadslede en besprenkel met honing en gesmolten boter. Breng op smaak met een snufje zout. Rooster in de oven (op dezelfde temperatuur als de eend) gedurende ongeveer 30-40 minuten, of tot ze goudbruin en beetgaar zijn, draai ze halverwege om ze gelijkmatig te braden.
  • 6
    Bereid de puree van pastinaak terwijl de eend en de pastinaak worden geroosterd. Voeg in een middelgrote pan de gehakte pastinaak, melk en salie toe en kook ongeveer 15-20 minuten op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
  • 7
    Giet het kookvocht af, gooi de salie weg en bewaar een deel van de melk om uw puree zo nodig mee te verdunnen. Blend tot een glad geheel. Voeg de olijfolie toe tijdens het blenden. Breng op smaak en zet opzij.
  • 8
    De jus bereiden: giet de rundvleesbouillon in een middelgrote steelpan en breng zachtjes aan de kook. Laat inkoken tot de vloeistof gehalveerd en licht verdikt is. Voeg de bevroren zure kersen en een paar takjes tijm toe. Warm voor ongeveer 10-15 minuten op tot net onder het kookpunt om de smaken te laten combineren. Zodra de kersen zacht zijn geworden, verwijder de tijm. Haal de pan van het vuur en meng met een garde de blokjes boter door de jus voor een rijke en heerlijk zachte textuur. Breng op smaak met zout en peper.
  • 9
    Zodra de eend klaar is, laat hem 10 minuten rusten voordat je gaat snijden. Serveer de eend samen met de geroosterde sjalotten en vijgen, de romige puree van pastinaak en de geroosterde pastinaak met honing. Besprenkel hem tenslotte met de kersenjus.
 
Garneer met gefrituurde salie en kruidenolie.
Koekkruiden is een mengsel van specerijen dat je in de supermarkt kunt kopen. Het bevat kaneel, nootmuskaat, piment, kruidnagel, gember, koriander(zaad) en foelie.
 
 
Le Creuset