Millefeuille van zwarte knoflook en kruidige aardappel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Millefeuille van zwarte knoflook en kruidige aardappel
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 2 kg grote aardappelen
  • 1/2 kop zwarte knoflook
  • 150 g eendenvet
  • 1 bosje salie
  • Zout en zwarte peper
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 160°C / gasmarkering 3.
  • 2
    Was en schil de aardappelen grondig. Snijd ze dun, ongeveer ½ cm dik. Een mandoline helpt gelijkmatige dikte van dunne plakken te garanderen. Smelt het eendenvet in een kleine pan op laag vuur. Voeg na het smelten de zwarte knoflook en salie toe en bak ongeveer 1-2 minuten, net totdat de knoflook geurig wordt. Zet opzij en laat intrekken.
  • 3
    Vet een vierkante RVS-braadslede van 26 cm van Le Creuset licht in met wat eendenvet of bedek hem met bakpapier. Doe het afgekoelde eendenvet in een grote kom, verwijder de salie en knijp de zwarte knoflook uit zijn huid. Voeg de gesneden aardappel toe, samen met zout en peper, en meng het geheel om de plakjes goed te coaten.
  • 4
    Begin met het leggen van laagjes van aardappelplakjes en laat elk plakje iets overlappen. Giet het resterende eendenvet eroverheen, pak nog een bakvorm die direct op de braadslede past en druk het geheel daarmee plat. Bak gedurende 40 minuten of tot je er moeiteloos een mes in prikt.
  • 5
    Haal de aardappelmillefeuille uit de oven en laat hem afkoelen. Laat de bakvorm er bovenop liggen en plaats er blikken met eten of iets zwaars op om het te verzwaren. ’s Nachts in de koelkast bewaren. Verwijder na het uitharden de millefeuille uit de braadslede en verdeel in porties. Bak in de pan tot het goudbruin en knapperig is.
 
Je kunt ook de hele millefeuille van aardappel 10 minuten in de braadslede grillen tot deze knapperig en goudbruin is. Dit kan tot 3 dagen van tevoren worden gedaan, je bakt of grilt ze dan nog vlak voor het opdienen. Door tijdens het bakken en in de koelkast een gewicht op de aardappels te leggen, ontstaan perfecte laagjes en bakt het geheel gelijkmatig door.
 
 
Le Creuset