Hartverwarmende runderstoof met zuurkool ‘en croûte’

VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 30 minuten Minder dan 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
2-4 2-4
Hartverwarmende runderstoof met zuurkool ‘en croûte’
Misschien wel het mooiste pakje om uit te pakken deze kerst. Verover harten met deze heerlijke stoof ‘en croûte’. De runderstoof moet voor het maken van de bladerdeegpakketjes helemaal afgekoeld zijn, maak de stoof daarom een dag van tevoren. Voor de 4 hartverwarmende runderstoof ‘en croûte’ heb je 600 gram van de runderstoof nodig. Dit kan je alvast afwegen en de rest gebruik je een ander moment, het is ook een heerlijke combinatie met bijvoorbeeld frietjes!
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de hartverwarmende runderstoof:
  • 75 g boter
  • 1 kg runderriblappen, in dobbelsteentjes
  • 2 el bloem
  • 2 uien, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, geraspt
  • 1 winterpeen, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes, gehalveerd
  • 2 el grove mosterd
  • 1 pot (320 g) zoetzure zilveruitjes, inclusief het vocht uit de pot
  • 1 pot (380 ml) vleesfond
  • 300 ml rode wijn
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout, naar smaak
Voor de hartverwarmende runderstoof ‘en croûte’ :
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 150 gram wijnzuurkool
  • 1 ei
  • 1 eetlepel lauwwarm water
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verhit een grote braad- of stoofpan op het vuur en voeg de boter toe. Laat de boter uitbruisen en bak de dobbelsteentjes runderriblap in een paar minuten rondom bruin. Roer regelmatig om. Schep het aangebraden vlees uit de pan. Strooi de bloem eroverheen en roer goed door elkaar. Bak de ui, knoflook en winterpeen 5 minuten in het achtergebleven bakvet. Voeg de laurierblaadjes, grove mosterd en zoetzure zilveruitjes (bewaar het vocht) toe. Roer even goed door en schep het vlees er weer bij.
  • 2
    Blijf goed roeren terwijl je de vleesfond, rode wijn en het vocht van de zilveruitjes eraan toevoegt. Doe de plakken ontbijtkoek, eventueel in stukken gescheurd, erbij. Breng het geheel aan de kook. Zet de pan op de laagste pit en laat de runderstoof minimaal 6 uur op laag vuur sudderen. Roer af en toe in de pan. Het vlees moet heerlijk zacht zijn en uit elkaar vallen. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe meer het vlees uit elkaar valt en hoe malser de runderstoof zal zijn. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de runderstoof nu helemaal afkoelen.
  • 3
    Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius.
  • 4
    Ontdooi de bladerdeegplakjes en leg 4 plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep hier per plakje 150 gram van de runderstoof op en leg daar ook een flinke schep zuurkool bovenop. Pak een tweede bladerdeeg plakje – rek eventueel een beetje uit – en leg deze over de stoof en zuurkool heen. Druk de zijkanten goed aan. Snijd een ronde vorm van het pakketje en maak inkepingen met een mes in de zijkanten, zoals je op de foto ziet. Herhaal dit met de rest totdat je 4 mooie bladerdeegpakketjes hebt.
  • 5
    Gebruik de overige 2 plakjes bladerdeeg om met een koekjessteker mooie sterren te maken. Plak deze sterren op de pakketjes.
  • 6
    Meng het eigeel met een eetlepel lauwwarm water en kwast dit over de pakketjes heen. Bak de bladerdeegpakketjes in 20 minuten – in de voorverwarmde oven – goudbruin en krokant. Iedere oven werkt anders, let dus goed op dat het bladerdeeg goed gaar is en niet aanbrandt.
  • 7
    Gemaakt door Colette van Dike van Fooddeco