
INGREDIЁNTEN
- Groenten
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
- 1 el boter, voor het bereiden van de schotel
- 1,3 kg aardappelen
- 3 tl zout, afzonderlijk gehouden
- 1 el olijfolie
- 1 el truffelolie, plus meer om te besprenkelen
- 2 gele uien, gesneden
- 120 ml (½ cup) kippenbouillon
- 360 ml (1½ cup) volle room
- 1 bosje tijm, met een paar takjes voor garnering
- 2 laurierblaadjes
- 150 g (1½ cup) geraspte Gruyere-kaas
- 60 g (1⁄4 cup) crème fraiche
- Zout en peper naar smaak
- Gehakte bieslook en tijmblaadjes voor garnering
- Zeezoutvlokken voor de afwerking
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 200 °C. Bereid een Le Creuset Signature Campagnard van 22 cm met boter of kookspray. Snijd de aardappelen in plakjes van 0,5 cm met een scherp mes of mandoline. Rangschik de aardappelschijfjes in cirkels, licht overlappend, in de bodem van de ondiepe braadpan en voeg tussen elke laag 1⁄4 theelepel zout toe.
-
2Doe de olijf- en truffelolie in een middelgrote skillet en verhit op middelhoog vuur. Voeg de uien en 1 theelepel zout toe en bak ze gedurende 20-30 minuten tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Zet het opzij.
-
3Voeg de kippenbouillon toe om de skillet te deglaceren en voeg vervolgens de room, tijm en laurierblaadjes toe. Laat het geheel sudderen tot het licht ingedikt is, ongeveer 5-6 minuten. Verwijder de tijm en laurierblaadjes en voeg 100 gram (1 cup) Gruyère-kaas toe, blijf roeren tot het gesmolten en opgenomen is.
-
4Haal het mengsel van het vuur en laat het iets afkoelen. Roer de crème fraiche erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
-
5Giet het roommengsel over de aardappelen en bestrooi het met de resterende Gruyère-kaas (50 gram). Breng op smaak met zout en peper en leg de gekarameliseerde uien er gelijkmatig overheen. Bak het geheel tot het goudbruin is en zacht in het midden wanneer het met een mes wordt doorboord, ongeveer 45 minuten tot een uur.
-
6Laat de gratin ongeveer 15 minuten afkoelen voordat je het serveert. Garneer met tijmblaadjes, bieslook en zeezoutvlokken en besprenkel met wat extra truffelolie voor extra smaak.
Voor extra smaak kun je een mix van truffelolie en een klein beetje truffelzout gebruiken als garnering.
