Marokkaanse kiptajine

Marokkaanse kiptajine
Het combineren van fruit met vlees, gevogelte of vis in een pittige marinade is typisch voor de Noord-Afrikaanse keuken. Zoals voor veel tajine- of stoofpangerechten geldt, worden de smaken beter als ze een dag van tevoren zijn gemaakt.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 kg kippendijen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, dun gesneden
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 125 ml (1/2 kopje) droge witte wijn
  • fijn geraspte schil van 1 grote sinaasappel
  • 125 g (3/4 kopje) kant-en-klare gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander, voor de garnering
Voor de marinade:
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel grofgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 knoflooktenen, geperst
  • 1 kleine rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 125 ml (1/2 kopje) sinaasappelsap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Bereidingswijze

  • 1
    Meng voor de marinade alle ingrediënten van de marinade in een grote platte schaal zoals een ovenschaal van Le Creuset. Voeg de kippendijen toe en draai ze door de marinade zodat ze goed bedekt zijn. Dek af en marineer in de koelkast voor minimaal 6 uur, of een hele nacht.
  • 2
    Verhit de olie op de tajinebodem op middelhoog vuur op de kookplaat. Voeg de ui toe en bak zachtjes tot hij net bruin begint te worden; haal vervolgens uit de pan.
  • 3
    Giet de kip af, gooi de marinade weg en dep de kip droog met keukenpapier. Voeg de stukjes kip toe aan de tajine en bak ze gelijkmatig bruin.
  • 4
    Doe de ui terug in de tajine met de suiker, wijn en geraspte sinaasappelschil. Roer goed en voeg nog wat zout en peper toe.
  • 5
    Dek af met het tajinedeksel en laat alles 1 1/2 uur op zeer laag vuur sudderen.
  • 6
    Voeg de abrikozen toe, dek weer af en laat nog 1 1/2 uur sudderen tot de kip gaar en zacht is.
  • 7
    Als de kip gaar is, verwijder dan het deksel en kook de saus een paar minuten totdat deze stroperig wordt. Bestrooi rijkelijk met de gehakte koriander en serveer met gewone gestoomde couscous of gekookte, gewone langkorrelige rijst.
 
Tips van de kok
Dit recept kunt u ook maken met in blokjes gesneden lamsbout. Laat het in dat geval wel één uur extra koken.
Omdat dit gerecht zowel pittig als zoet is, past het goed bij een lichtzoete Duitse Riesling of Gewürtztraminer. Kies voor de zoetheid van een Spatlese-wijn voor het beste resultaat.
 
 
Le Creuset