Appelgebak

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
2-4 2-4
Appelgebak
INGREDIЁNTEN
  • Zuivelproducten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 4 rode gala appels
  • 160 zachte boter
  • 6 el Muscovadosuiker, plus extra om te bestrooien
  • 2 tl kaneel
  • Vanille-ijs, om te serveren
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 160°C/320°F/Gasstand 3
  • 2
    Haal het bladerdeeg uit de koelkast en bestof je werkoppervlak lichtjes met bloem. Rol elk vel bladerdeeg uit tot een dikte van 3 mm en in een vierkant van ongeveer 28 cm bij 28 cm. Snijd elk vierkant verticaal doormidden en koel vervolgens op een bakplaat in de koelkast.
  • 3
    Om de kaneelboter te maken: meng in een kom de zachte boter, kaneel en muscovadosuiker tot ze goed zijn gemengd. Verwijder de kern uit de appels en snijd ze in dunne plakjes (ongeveer 5 mm) en snijd vervolgens elke plak doormidden. Plaats de plakjes in een magnetronbestendige kom, half gevuld met water, en laat ze 2 minuten in de magnetron tot ze net zacht zijn geworden. Giet af en dep ze droog.
  • 4
    Vet elke Le Creuset Pompoen 350 ml Mini Cocotte licht in. Haal de deegreepjes uit de koelkast en verspreid een dun laagje kaneelsuikerboter over elk reepje, waarbij je een klein randje deeg zonder boter laat.
  • 5
    Rangschik de appelschijfjes langs de bovenrand van elk reepje en overlap ze lichtjes. Vouw de onderste helft van het gebak om als een boek. Vouw elke deegreepje heen en weer in een zigzagbeweging, waarbij je het deeg over zichzelf legt terwijl de plakjes appel aan de randen vrij blijven.
  • 6
    Plaats twee gevouwen deegreepjes in elke ingevette Mini Cocotte, waarbij u ervoor zorgt dat de lagen zichtbaar zijn en goed gevormd zijn.
  • 7
    Strooi een beetje extra muscovadosuiker over elk deegreepje en bak het 1 uur in een voorverwarmde oven op 160°C (350°F) of tot het goudbruin en knapperig is en gaar. Als het deeg te donker wordt, dek het dan af met aluminiumfolie totdat het gaar is. Serveer warm met vanille-ijs.