Lamsschouder gevuld met munt en rozemarijn

PORTIES
6-8 6-8
Lamsschouder gevuld met munt en rozemarijn
Door het lamsvlees met munt en rozemarijn te vullen krijgt het lamsvlees enorm veel smaak. Een heerlijke perfecte Sunday roast voor het hele gezin.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor het lamsvlees
  • 1,75-1,8 kg lamsschouder met bot
  • Zout en peper om op smaak te brengen
  • Keukentouw
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 grote ui - gehalveerd en dun gesneden
  • 250 g kleien wortels, geschrapt en grof gesneden
  • 4 verse laurierbladeren
  • 250 ml warme lamsbouillon
Voor de vulling
  • 25 g boter
  • 1 middelgrote rode ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 75 g verse wit broodkruimels
  • 55 g geroosterde pijnboompitten, grof gehakt
  • 1 geraspte citroen
  • 4 el gehakte rozemarijn
  • 4 el gesneden munt
  • 1 tl zout
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 170°C/Gasstand 3. Verlaag de temperatuur met 10 - 20°C voor elektrische ovens met ventilatorondersteuning.
  • 2
    Voor de vulling smelt u de boter in een kleine pan en bakt u de uien en knoflook lichtjes tot ze zacht zijn. Doe de broodkruimels in een kom, voeg de gebakken uien en knoflook toe met de pijnboompitten, citroenschil, gehakte kruiden en zout. Combineer het mengsel.
  • 3
    Open het lamsvlees op het werkoppervlak met de huidzijde naar beneden. Sla het vlees plat en maak extra kleine sneetjes indien nodig. Snijd eventuele pezen of overtollig vet weg en breng het vlees aan beide kanten op smaak met zout en peper.
  • 4
    Leg de vulling in een verticale lijn langs het midden van het vlees, houd hierbij de rollanden vrij. Druk stevig aan, rol de randen op om de vulling te omsluiten en zet dit vast met een stuk keukentouw, vastgeknoopt met slagersknopen. Knoop de rol eerst aan de uiteinden vast om te voorkomen dat de vulling eruit komt en knoop vervolgens het midden. Maak daarna nog een knoop om het vlees goed af te sluiten.
  • 5
    Zet een Le Creuset Signature gietijzeren Ovale Braadpan met één eetlepel olijfolie op middelhoog vuur en bak het lamsvlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en leg opzij op een bord.
  • 6
    Voeg de uien toe aan de braadpan en bak ze goudbruin. Voeg de wortelen toe, bak nog 2-3 minuten en roer vervolgens de laurierblaadjes erdoor.
  • 7
    Plaats het lamsvlees bovenop de gebruinde groenten en giet de hete bouillon rond het vlees. Leg het deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven. Laat vervolgens het lamsvlees in 1¾-2 uur gaar worden.
  • 8
    Haal het vlees uit de braadpan op en leg op een bord, dek af met folie en laat 30 minuten rusten.
  • 9
    Zeef de groenten en kooksappen boven een kleine pan en gooi de groenten weg. Schep overtollig vet uit de sappen, gooi het weg en verwarm zachtjes opnieuw.
  • 10
    Verwijder het touw, snijd het lamsvlees in dikke plakken en serveer met de sappen. Met verse muntsaus, lentegroenten, babywortels en nieuwe aardappelen.
 
Tip van de Chef
Haal het lamsvlees één uur van tevoren uit de koelkast voordat u begint met de bereiding.
Om de huisgemaakte muntsaus te maken, meng simpelweg een handvol vers gehakte muntbladeren met wat azijn, bij voorkeur Malt Vinegar, Appelciderazijn of Wittewijnazijn, en één eetlepel fijne kristalsuiker. Laat dit staan totdat de suiker opgelost is en breng op smaakt met wat zout.
Voor een meer traditionele jus, combineer één eetlepel bloem met de sappen in de pan, schep hiervoor eventuele stukjes uit de sappen. Voeg 500 ml lamsbouillon toe en zet de pan terug op het vuur. Klop met een garde totdat de jus ingedikt is.
 
 
Le Creuset