Deense Poffertjes

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
8-10 8-10
Deense Poffertjes
INGREDIЁNTEN
  • Bloem
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Ca. 30 stk.
  • 3 dl melk
  • 25 g gist
  • 4 eidooiers
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • Geraspte schil van ½ onbehandelde citroen (biologisch)
  • 250 g tarwebloem
  • 1 snufje zout
  • 4 opgeklopte eiwitten
  • 80 g gesmolten boter + een beetje om te bakken
  • Bereidingswijze

  • 1
    Suggesties voor variaties:
  • 2
    Zuid-Jutlandse poffertjes met pruimenmoes: Giet kokend water over 200 g pruimen zonder pit en laat ze op kamertemperatuur komen. Giet een deel van het water af en voeg 30 g rietsuiker en het sap en de schil van 1 onbehandelde citroen toe en laat ongeveer 1 uur koken in een steelpan tot de pruimen tot moes zijn geworden.
  • 3
    Poffertjes met appelstukjes: Snijd stevige kleine appels met schil in kleine blokjes en bestrooi ze eventueel in kaneel.
  • 4
    Poffertjes met chocoladevulling: Snijd pure chocolade in kleine stukjes.
  • 5
    Bereiding:
  • 6
    Verwarm de melk en los de gist erin op.
  • 7
    Klop de suiker, vanille, kardemom, citroenrasp en eidooiers tot de suiker is opgelost.
  • 8
    Meng de melk door het mengsel en voeg beetje bij beetje de bloem toe tot het deeg glad en zonder klontjes is.
  • 9
    Smelt de boter en laat hem afkoelen alvorens deze door het deeg te gieten.
  • 10
    Klop de eiwitten stijf en spatel de helft ervan met een siliconen spatel door het beslag zonder er al te veel lucht uit te kloppen. Spatel vervolgens de resterende stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
  • 11
    Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet rijzen en schuimen.
  • 12
    Verhit de pan langzaam op middelhoog vuur gedurende 3-5 minuten.
  • 13
    Wanneer de poffertjespan heet is, leg een klein klontje boter in elk gat. Gebruik een soeplepel, sauslepel of een klein kannetje om het deeg in elk gat te verdelen. Houd er rekening mee dat het deeg zal rijzen, dus vul het niet te veel.
  • 14
    Wanneer de buitenste rand van de poffertjes gebakken is en het midden nog vloeibaar en bubbelend is, voeg je appelblokjes, pruimenmoes of andere ingrediënten toe.
  • 15
    Draai het mini-pannenkoekje vervolgens helemaal rond met een breinaald of een vork met rechte tanden.
  • 16
    Bak de poffertjes ongeveer 4 minuten aan de andere kant tot het oppervlak knapperig is en de binnenkant luchtig en gaar.
  • 17
    Eet smakelijk!