Een klassieker met een twist – romig, nootachtig en puur genieten. Een zachte, wervelende kaneelrol gebakken en geserveerd in een mok - warm, plakkerig en uiterst comfortabel. Deze klassieker met een twist is heerlijk en maakt altijd indruk. Garneer het met gezouten karamel, een vanilleglazuur of een scheutje pistachecrème.
INGREDIЁNTEN
- Bloem
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
- 260 g patentbloem
- 4 gram instant gist
- ½ el kaneel
- 25 g fijne kristalsuiker
- 100 ml warme melk
- 1 scharrelei
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 1 el gouden siroop
Vulling:
- 75 g bruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
- 62 g boter, op kamertemperatuur
Karamel-zeezoutsaus:
- 100 g fijne kristalsuiker
- 40 g gezouten boter, op kamertemperatuur
- 60 ml room
- ½ tl Maldonzout (zeezout)
Glazuur:
- 125 g gezeefd poedersuiker
- 1½ el melk
- ½ tl vanille-extract
Pistachecrème:
- 60 g pistachenoten, geblancheerd en vel verwijderd
- 75 ml melk
- 15 g boter
- 70 g witte chocolade, in stukjes
- 15 g poedersuiker
-
Bereidingswijze
-
1Meng de bloem, gist, kaneel en suiker in een grote kom. Voeg de warme melk, het ei, de boter en de gouden siroop toe. Meng en kneed tot een zacht, glad deeg – ongeveer 8 minuten met de hand of 5 minuten in een keukenmachine. Bedek en laat op een warme plek staan tot het verdubbeld is, ongeveer 1 uur.
-
2Meng voor de vulling de donkerbruine suiker, kaneel en zachte boter tot deze smeerbaar zijn.
-
3Rol het deeg uit op een gebloemd oppervlak in een rechthoek, spreid de vulling over het oppervlak en rol het vervolgens strak in een blok. Snijd in 6 gelijke rondjes en plaats in goed ingesmeerde mokken van Le Creuset. Bedek losjes en laat nog eens 30-40 minuten rijzen.
-
4Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de broodjes 20 minuten in de mokken, tot ze goudbruin en gerezen zijn.
-
5Voor de gezouten karamelsaus: Smelt de kristalsuiker in een steelpan op middelhoog vuur tot deze licht kleurt. Roer de boter erdoor en klop de room en het zout er voorzichtig in. Laat afkoelen en indikken.
-
6Voor het glazuur: Klop de poedersuiker, melk en vanille tot ze glad zijn.
-
7Voor de pistachecrème: Meng de pistachenoten en melk tot een pasta. Smelt de boter en chocolade in een steelpan. Voeg de gesmolten chocolademix toe aan de blender en meng tot het glad is. Voeg ten slotte de poedersuiker toe en meng tot het glad is. Laat het afkoelen om het iets in te dikken.
-
8Besprenkel elke kaneelrol met een topping naar keuze voor het serveren. Serveer warm, rechtstreeks uit de mok.