Ricotta gehaktballetjes ovenschotel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4 4
Ricotta gehaktballetjes ovenschotel
De italiaanse gehaktballen in tomatensaus met een cheesy twist! Gemaakt in de campagnard met glazen deksel. Lekker om te combineren met rijst, pasta of een stuk brood.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de ricotta gehaktballetjes:
  • 1 kopje verse broodkruimels
  • 240 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 5 g verse platte peterselie, fijngesneden
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 tl gedroogde oregano of 2 el verse oregano
  • 2 tl peper
  • 500 g gemend varkens- en rundgehakt
  • Olijfolie
Voor de tomatensaus met basilicum:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 kleine gele ui, versnipperd
  • 4 grote teentjes knoflook, gepeld en in dunne schijfjes gesneden
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 2 blikken Italiaanse geplette tomaten (van 400 gr)
  • 5 gr verse basilicum
  • 2 tl suiker
  • Peper en zout
  • 200 g mozzarella (1 pak), geraspt
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • 2
    Doe de broodkruimels in een grote mengkom. Voeg de ricotta, Parmezaanse kaas, ei, peterselie, venkelzaad, oregano en peper toe en meng deze goed. Voeg het gehakt toe en meng dit door elkaar. Rol van het vlees kleine balletjes van 2,5-3 cm (ong. 12 balletjes) en plaats deze in de campagnard met glazen deksel. Zet dit in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de gehaktballetjes uit de oven en leg deze apart op een bord.
  • 3
    Laat de campagnard ongeveer 5 minuten afkoelen en laat de oven aanstaan.
  • 4
    Zet de campagnard op een middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg wanneer de olie warm is de ui toe en fruit tot deze glazig is. Zet het vuur zachter en voeg de knoflook en de chilivlokken toe. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe en breng de saus aan de kook op een middelhoog vuur en kook de saus ongeveer 5 minuten tot deze een beetje indikt. Voeg de basilicum en de suiker toe en breng op smaak met peper en zout. Doe de gehaktballetjes terug in de sauteerpan en roer om ze met de saus te bedekken.
  • 5
    Strooi de mozzarella en de Parmezaanse kaas over de gehaktballetjes en plaats in de voorverwarmde oven. Bak dit 10 minuten tot de kaas gesmolten is en borrelt. Bon Appétit!
 
Je kan het varkens- en rundsgehakt vervangen door lamsgehakt of Italiaanse varkensworst.
 
 
Le Creuset