Passiecake met citroenicing

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
8-10 8-10
Passiecake met citroenicing
Een heerlijk gekruide passiecake gebakken in een romantische hartvorm, afgewerkt met een roomkaasicing met citroensmaak. Versier met gehakte pistachenoten, gedroogd fruit of eetbare bloemen voor een echte showstopper.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de cake:
  • 250 ml milde/lichte olijfolie
  • 250 g blonde cassonade Graeffe
  • 4 grote eieren
  • Zeste van 1 grote sinaasappel
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 g volkoren bloem
  • 125 g bloem, gezeefd
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 100 g gehakte noten (naar keuze) walnoten, hazelnoten of amandelen
  • 150 g sultana's
  • 250 g fijn geraspte wortel
Voor de citroenicing:
  • 100 g boter, zacht
  • 200 g volle roomkaas
  • 1 tl fijn geraspte citroenzeste plus 1 el citroensap
  • 200 g poedersuiker, gezeefd
Voor de topping:
  • Gehakte pistachenoten, gedroogd fruit of eetbare bloemen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Begin met het maken van de cake. Meng de olijfolie, de suiker, de eieren, de sinaasappelzeste en het vanille-extract in een grote kom.
  • 2
    Voeg de bloem, het bakpoeder, de baking soda, de kaneel en het zout toe en meng.
  • 3
    Roer er de gehakte noten, sultana's en geraspte wortel door.
  • 4
    Giet het beslag in de springvorm en bak in het midden van de oven gedurende 50 tot 55 minuten of tot het middelste van de cake stevig is en een prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 tot 15 minuten afkoelen in de vorm alvorens de ring los te maken en hem over te brengen op een rooster om af te koelen. Om een vochtige of plakkerige cake eenvoudiger te ontvormen, leg een stuk bakpapier onderaan in de vorm en bevestig het met de ring.
  • 5
    Maak nu de icing. Meng de zachte boter en de roomkaas in een kom tot een gladde, romige massa met een mixer of een keukenrobot.
  • 6
    Klop de citroenzeste en het citroensap erbij. Eenmaal gemengd, voeg geleidelijk de poedersuiker toe en blijf kloppen tot de icing licht en luchtig is.
  • 7
    Snij de afgekoelde cake horizontaal in twee en smeer een derde van de icing op de onderste helft, plaats het bovenste stuk er weer op en smeer heel de cake in met de rest van de icing. Gebruik een paletmes om glad te strijken en de hartvorm goed te doen uitkomen.
  • 8
    Versier met gehakte pistachenoten, gedroogd fruit of eetbare bloemen.
 
Als de icing wat te zacht is, zet hem terug in de koelkast en laat hem gedurende 10 tot 15 minuten opstijven alvorens terug te gebruiken.
Bewaar de cake op een koele plaats en eet hem binnen de 48 uur.
 
 
Le Creuset