In mousserende wijn gestoofde kip met kruiden

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
In mousserende wijn gestoofde kip met kruiden
INGREDIЁNTEN
  • Kip
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 2 kg hele kip
  • 2 tl zout, afzonderlijk gehouden
  • ½ tl versgemalen peper
  • 1 bosje tijm, losse takjes
  • 1 bosje salie, losse takjes
  • 2 citroenen, gehalveerd
  • 1 sinaasappel, gehalveerd
  • 60 g (¼ cup) geklaarde boter of ghee
  • 1 ui, in plakjes gesneden
  • 2 stengels selderij, grof gesneden
  • 2 wortelen, grof gesneden
  • 180 ml (3⁄4 cup) mousserende wijn
  • Extra zout en peper naar smaak
  • Bereidingswijze

  • 1
    Dep de kip van binnen en buiten droog en bestrooi hem vervolgens rijkelijk met 1,5 theelepel zout en peper. Vul de kip met 1 citroen en een halve sinaasappel. Pers het sap uit de overige citroenen en sinaasappelen en zet dit apart. Plaats een half bosje tijm en de salie in de buikholte van de kip. Gebruik keukentouw om de poten samen te binden en de vleugels achter de borst vast te klemmen, zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
  • 2
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm 1 eetlepel boter in een Le Creuset Signature ronde braadpan van 24 cm. Voeg de uien, selderij en wortels toe, samen met ½ theelepel zout. Sauteer tot de groenten zacht beginnen te worden, ongeveer 5-6 minuten. Giet de mousserende wijn en opzijgezette citrussappen in de braadpan om deze te deglaceren. Plaats de bereide kip bovenop de groenten en plaats het geheel in de oven.
  • 3
    Braad de kip gedurende 15-20 minuten tot deze begint te bruinen. Verlaag de warmte tot 175 °C en en laat het gerecht nog ongeveer 1,5 uur garen. Bedruip het elke 15-20 minuten met boter. Controleer de temperatuur van de kip met een vleesthermometer. De kip is gaar wanneer deze ten minste 74 °C is, gemeten tussen de dij en de onderkant van de borst.
  • 4
    Laat de kip 15-20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt en serveert. Serveer de kip met de saus uit de pan en garneer het met de resterende kruiden.
 
Voor een gouden, knapperig korstje kun je de oventemperatuur in de laatste 10-15 minuten verhogen.
 
 
Le Creuset