In de pan geroosterde bloemkool met saffraanboter

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 30 min. Minder dan 30 min.
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
2-4 2-4
Anna Jones
In de pan geroosterde bloemkool met saffraanboter
Het op deze manier bereiden van groenten (in de pan roosteren) wordt veel gebruikt in restaurantkeukens, maar het kan ook makkelijk bij u thuis. U bereidt de groenten voor in de pan door ze licht te bakken, hier krijgen ze wat kleur en textuur van, vervolgens zet u ze in de oven om door te koken; op de kookplaat krijgen ze wat directe warmte en worden ze dichtgeschroeid, gevolgd door de mildere, gelijkmatigere warmte van de oven. Ik voeg graag azijn toe als ik groenten kook en de azijn wordt hier in evenwicht gehouden door de zoetheid van de bloemkool, saffraan en pijnboompitten. Dit recept is geïnspireerd op de briljante kok Lola DeMille. – Anna Jones
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR DE YOGHURT
  • Een klein bosje munt en/of peterselie, fijngehakt
  • 6 eetlepels dikke Griekse yoghurt of yoghurt naar keuze
  • Een scheutje goede olijfolie
VOOR DE BLOEMKOOL
  • Olijfolie
  • 1 grote bloemkool (ongeveer 800 gram), roosjes gescheiden en stronken fijngesneden
  • 50 ml witte wijnazijn
  • Een flinke snuf saffraandraadjes (of ½ theelepel gemalen kurkuma)
  • 50 gram boter of veganistische boter, in blokjes
  • Een klein bosje peterselie en/of koriander, grof gehakt
VOOR ERBIJ
  • 4 stuks platbrood
  • Een flinke snuf sumak of Aleppo-peper
  • 150 gram geroosterde pijnboompitten
  • Bereidingswijze

  • 1
    Oventemperatuur: tot 220 °C/200 °C hete lucht/gas op stand 7.
  • 2
    Verwarm de oven voor 220 °C/200 °C hete lucht/gas op stand 7.
  • 3
    Meng de munt en/of peterselie en yoghurt in een kleine kom. Breng op smaak met peper en zout, roer er een scheutje olijfolie door en zet opzij.
  • 4
    Verwarm uw Le Creuset Vierkante Grillit® van 26 cm op middelhoog vuur, voeg een flinke scheut olijfolie toe en voeg dan de bloemkool toe in een enkele laag (het kan zijn dat u de bloemkool in een paar porties moet koken).
  • 5
    Zodra al uw bloemkool aan beide kanten gebruind is (dit duurt ongeveer 10 minuten), doet u het geheel terug in de pan en bakt u het ongeveer 10 minuten in de oven, totdat de stronken zacht zijn en de roosjes knapperig.
  • 6
    Haal de Grillit® uit de oven met een ovenhandschoen of het speciale handvat voor skillets en grillpannen, zet hem terug op de kookplaat op middelhoog vuur, voeg de azijn en saffraan of kurkuma toe en laat de azijn ongeveer 2 minuten inkoken.
  • 7
    Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe, schep de bloemkool erdoor tot een dikke en glanzende saus ontstaat en roer dan het merendeel van de peterselie en/of koriander erdoor.
  • 8
    Schep de yoghurt in een ondiepe serveerschaal en gebruik de achterkant van een lepel om hem over de bodem te strijken. Laat vervolgens de boterachtige bloemkool erin vallen.
  • 9
    Werk af met het laatste beetje peterselie, de pijnboompitten en wat sumak, en serveer met platbrood.