Honingcake met mascarpone, vijgen en walnoten

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
+10 +10
Honingcake met mascarpone, vijgen en walnoten
Deze heerlijke cake is geïnspireerd op herfstsmaken en de perfecte toevoeging voor uw herfstfeest.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de basis:
  • 150 g boter, zacht of 130 ml olie plus 30 ml water
  • 200 g bruine suiker
  • 150 g honing
  • 2 tl sinaasappelzeste
  • 1 tl vanille-extract
  • 2-3 tl espressopoeder (optioneel)
  • 3 eieren (middelgroot)
  • 200 g meel (type 405)
  • ½ sachet bakpoeder (8 g)
  • 100 g grof gehakte walnoten
Ter decoratie:
  • 50 g suiker
  • 50 ml water
  • 75 g grof gehakte walnoten
Voor de mascarponecrème:
  • 200 g crème
  • 2-3 eetlepels honing (naar smaak)
  • 0,5 tl sinaasappelschil
  • 0,25 tl vanille-extract
  • 250 g mascarpone
  • 5-6 verse vijgen, in vieren
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C bij hetelucht. Vet een Springvorm van 24 cm van Le Creuset in of bekleed deze met bakpapier.
  • 2
    Meng voor de honingbasis de zachte boter, bruine suiker, honing, sinaasappelschil, vanille-extract en espressopoeder in een foodprocessor of met een handmixer. Voeg geleidelijk eieren toe en klop tot het luchtig is.
  • 3
    Meng de bloem en het bakpoeder goed in een tweede kom, voeg toe aan het schuimige mengsel en roer kort. Meng de walnoten er doorheen. Giet het beslag in de voorbereide Springvorm en bak het 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • 4
    Het is het beste om een houten prikkertest uit te voeren (als er nog steeds deeg aan de prikker blijft plakken wanneer deze omhooggehaald wordt, moet de taart nog even in de oven blijven. Als de prikker schoon is, is de taart klaar).
  • 5
    Kook voor de decoratie water met suiker totdat de suiker iets begint te bruinen. Voeg de walnoten toe, verlaag de warmte en gooi de walnotenhelften in de karamel, en blijf doorroeren totdat er een mooie karamelcoating is gevormd. Laat de walnoten individueel afkoelen op een stuk bakpapier.
  • 6
    Voor de mascarponecrème, klop de crème in een kom en meng met honing, geraspte sinaasappelschil en vanille-extract. Roer de mascarpone er voorzichtig doorheen.
  • 7
    Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Verspreid de topping rijkelijk over de gekoelde taart. Versier de taart met vijgenstukjes en gekarameliseerde walnoten.
  • 8
    Tip: De taart smaakt het best enigszins warm uit de oven. Smeer de crème op de basis vlak voor het serveren.