Gumbo van Zoete Aardappel en Gerookte Paprika's

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Gumbo van Zoete Aardappel en Gerookte Paprika's
Gumbo is een populaire soep uit Louisiana en werd uitgeroepen tot symboolgerecht van deze Amerikaans staat. Deze bereiding dankt zijn volle, gerookte smaak aan de mengeling van kruiden die tijdens het koken langzaam het vlees en de bouillon aromatiseren. De drie soorten paprika's zorgen voor de nodige kleur en maken van deze vurige soep de ideale schotel om te delen, hartverwarmend en huiselijk maar ook met de nodige punch.
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 el gerookte koolzaadolie
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 2 grote stengels selder, fijngesneden
  • 1 groene paprika, grof gesneden
  • 1 gele paprika, grof gesneden
  • 1 bokaal geroosterde paprika's, afgegoten & grof gesneden
  • 1 el gedroogde gemengde kruiden
  • 1 el chipotlepasta
  • 1 el gerookt, zacht paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 1l groentebouillon, warm
  • 50 g zoete aardappel, geschild & in grote stukken gehakt
  • 2 el ahornsiroop
  • 6 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
Om bij te serveren:
  • klein bosje peterselie, grof gesneden
  • 90 g witte of volkoren rijst
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de olie op in de Le Creuset RVS 3 lagen sauteuse van 28 cm op middelhoog vuur. Bak de fijngehakte ui en selder gedurende 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg nu de stukken paprika toe en bak verder gedurende een minuut.
  • 2
    Strooi er de gemengde kruiden over alvorens de chipotlepasta toe te voegen. Doe er nu het paprikapoeder, de cayennepeper en de knoflook bij en bak gedurende 2 minuten.
  • 3
    Roer er de bloem door zodat alle ingrediënten bedekt zijn door de bloem en de kruiden. Zorg ervoor dat ze niet aan de bodem van de pan plakken.
  • 4
    Giet er de warme bouillon bij en voeg dan de zoete aardappels toe. Roer er de ahornsiroop bij tot alle ingrediënten gemengd zijn en voeg dan de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met wat zout (afhankelijk van hoe zout je bouillon is) en een heleboel geplette zwarte peper.
  • 5
    Laat de gumbo zachtjes sudderen zonder deksel zodat de saus reduceert. Indien dit te snel gebeurt, zet het vuur zachter en plaats het deksel op de braadpan. Laat op zacht tot middelhoog vuur gedurende 45 minuten sudderen tot de zoete aardappel gaar is en de saus ingedikt is tot een dikke, glanzende consistentie.
  • 6
    Kruid nogmaals indien nodig en strooi er dan versgehakte peterselie over. Serveer met gekookte rijst.
 
Je hoeft niet enkel zoete aardappel en paprika's te gebruiken. Waarom zou je er niet flespompoen of een blik kidneybonen bij doen? Niet helemaal volgens de traditie, maar dit maakt het gerecht nog gezonder en voedzamer.
De cayennepeper zorgt hier voor een warme gloed. Als je het liever niet te pikant hebt, laat de cayennepeper achterwege en kies voor zacht paprikapoeder.
Gerookte olie wordt aangeraden voor dit recept maar is niet essentieel als je er niet aan kan geraken. De aromatische smaak benadrukt de gerookte toetsen in dit recept.
 
 
Le Creuset