Gehaktballetjes van Lam en Munt in Chermoula-tomatensaus

PORTIES
6-8 6-8
Gehaktballetjes van Lam en Munt in Chermoula-tomatensaus
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Gehaktballetjes
  • 1 kg lamsgehakt
  • 4 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl pittige paprikapoeder
  • 4 el gesneden munt
De rest
  • 2 knoflookteentjes, grof gehakt
  • Geschild stuk gember van 5 cm, grof gehakt
  • 2 tl harissapasta
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl pittige paprikapoeder
  • 1 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 3 kaneelstokjes van 7,5 cm
  • 2 gesneden tomaten uit blik (400 gram)
  • 2 el heldere honing
  • 150 ml lamsbouillon, kippenbouillon of water
  • 2 el verse munt, grof gehakt
  • Kleine muntblaadjes voor de garnering
  • De schil van 1 kleine ingelegde citroen, in dunne reepjes, voor de garnering
  • Bereidingswijze

  • 1
    Doe de knoflook, gember, harissa, kruiden, citroensap en 2 eetlepels van de olie in een kleine keukenmachine met 1 theelepel zout en meng het geheel tot een gladde pasta.
  • 2
    Voor de gehaktballetjes: doe het lamsgehakt in een kom met de komijn, koriander, paprikapoeder, munt, 1½ theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper. Meng het geheel goed door elkaar met de hand. Verdeel het gehakt in stukken van 35 gram. Doe wat olie op de handen en maak kleine balletjes van de stukken gehakt. Verwarm de resterende 2 eetlepels olie in de braadpan, doe de gehaktballetjes erin en bak ze rondom kort aan tot ze een lichtbruine kleur hebben. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord.
  • 3
    Voeg de uien en de kaneelstokjes toe aan de olie in de pan en bak ze kort op laag vuur tot de uien zacht zijn en een lichtbruine kleur hebben. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Roer de kruidenpasta erdoor en bak het geheel 2 minuten op laag vuur. Voeg de tomaten, honing en de lamsbouillon of water toe en breng aan de kook. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat ze zonder deksel 20 minuten lang pruttelen. Roer af en toe tot de saus een mooie dikte bereikt. Breng op smaak met peper en zout en roer de munt erdoorheen. Strooi de muntblaadjes en reepjes ingemaakte citroen over het gerecht en serveer er couscous bij.
  • 4
    Tips van de kok
  • 5
    Chermoula is een Marokkaanse kruidenpasta met munt, citroensap en harissapasta. En·is·bij de meeste supermarkten kant-en-klaar in een potje te·koop.
  • 6
    Ingelegde citroenen zijn een traditioneel Noord-Afrikaans ingrediënt. Snijd ze in kwarten, haal het vruchtvlees eruit en snijd de schil fijn.
  • 7
    Gemalen kruiden verliezen heel snel hun smaak, dus maal de zaden het liefst vlak voor gebruik.
  • 8
    Doe voor 6 personen 400 gram droge couscous in een warmtebestendige kom met ¾ theelepel zout en 1½ eetlepel olijfolie. Giet er 400 ml kokend water overheen, niet roeren. Bedek de kom met een schone theedoek en laat hem 5 minuten staan. Haal de doek eraf en maak de couscous los met een vork. Smelt 40 gram boter in een pan met anti-aanbaklaag. Voeg de couscous toe en zet de pan op laag vuur. Roer voorzichtig door tot de couscous goed warm is. Roer de fijngeraspte schil van 1 grote citroen door het gerecht en serveer.