Buddha bowl met geroosterde kerriebloemkool & flespompoen

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
PORTIES
1-2 1-2
Buddha bowl met geroosterde kerriebloemkool & flespompoen
Een buddha bowl is traditioneel een vegetarische maaltijd die in een enkele kom of schotel met hoge rand geserveerd wordt. Het gerecht bestaat uit verschillende kleine porties ingrediënten die naar believen gemixt en gematcht kunnen worden. Onze buddha bowl vindt zijn inspiratie in de traditionele specerijen en vegetarische ingrediënten uit India voor een gezonde en voedzame schotel vol smaak.
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de bowl:
  • 75 g sweet chilli saus
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl milde kerrie
  • ½ el chilisaus
  • Een snuifje zeezout
  • 1 citroen
  • 1 el koolzaadolie
  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 300 g flespompoen in "maantjes" (zie Tips van de chef)|400 g blik kikkererwten
VOOR DE YOGHURTDRESSING MET MUNT:
  • 2 takjes verse munt, blaadjes geplukt
  • Een beetje citroensap
  • 1 tl knoflookpuree
  • 150 g natuuryoghurt
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
Voor de basis:
  • 75 g volkoren rijst, gekookt
  • 50 g spinazie
  • 10 g verse koriander, gehakt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Voeg in een grote kom de sweet chilli sauce, de kurkuma, de kerrie, de chilisaus, het zout, een beetje citroensap en de olie samen voor de marinade. Voeg de bloemkool en de flespompoenmaantjes toe en roer ze door de marinade.
  • 2
    Leg de bloemkool en de flespompoenmaantjes op een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven gedurende 20 à 25 minuten tot ze zacht en lichtjes geschroeid zijn.
  • 3
    Laat de kikkererwten uitlekken, doe ze in de kom en roer ze door de marinade.
  • 4
    Leg 10 minuten voor einde van de kooktijd nu ook de gemarineerde kikkererwten op de bakplaat zodat ze krokant worden. Draai de bloemkool en de pompoenmaantjes tegelijkertijd om zodat ze gelijkmatig garen.
  • 5
    Maak ondertussen de dressing. Hak de munt fijn en voeg ze in een kom bij de andere ingrediënten, met uitzondering van de kruiden. Klop alles samen met een vork en kruid tot slot.
  • 6
    Om af te werken, leg de spinazie op de bodem van de kom. Voeg de gekookte rijst toe en leg daarop de geroosterde bloemkool, pompoen en kikkererwten. Werk af met wat munt-yoghurtdressing en strooi er wat grof gesneden koriander over.
 
Flespompoenmaantjes maak je uit het dikke uiteinde van de pompoen. Schil de pompoen, verwijder het bolle einde daar waar het rechte stuk van de pompoen begint. Zo hou je het dikke gedeelte over dat je in twee snijdt en waarvan je de zaden verwijdert. Snij in twee om vervolgens maantjes te vormen.
Dit gerecht beperkt zich niet tot de aangegeven ingrediënten. Je kan de pompoen vervangen door zoete aardappel en de bloemkool door broccoli. Het perfecte gerecht om je groenterestjes te verwerken.
 
 
Le Creuset