Artisjok met mini kaasfondue

VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 1 uur Meer dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 1 uur Meer dan 1 uur
PORTIES
2-4 2-4
Artisjok met mini kaasfondue
Dit is een klein tussengerecht voor 4 personen, verdubbel de hoeveelheid camembert en artisjok als je een groter gerecht wilt maken. Dan heb je dus ook twee mini braadpannetjes nodig.
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 grote artisjok
  • 1 citroen
  • 1 camembert ( ± 240 gram)
  • 1 klein knoflookteentje, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • paar takjes verse tijm
  • peper en zout, naar smaak
  • optioneel (ter decoratie): ± 340 gram verse cranberries v
  • Bereidingswijze

  • 1
    Snijd de onderkant van de steel van de artisjok. Kook de artisjok in een grote pan – gevuld met water en het sap van 1 citroen – in ongeveer 30 à 45 minuten gaar. Zorg dat de artisjok helemaal onder water staat. Prik met een satéprikker in de onderkant van de artisjok om te controleren of hij gaar is, de garingstijd is verschillend per soort dus de aangegeven tijd is een indicatie.
  • 2
    Maak ondertussen de mini kaasfondue. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius.
  • 3
    Verwijder de korst aan de onderkant van de camembert. Gebruik een koekjesvorm in stervorm om daar een ster uit te drukken. Bewaar deze ster voor later. Snijd het stuk camembert in de vorm van je mini braadpannetje(s). Vul het braadpannetje met de snijrestjes onderin en zet daar de ronde kaas bovenop. Leg er wat dun gesneden plakjes knoflook op en druk er takjes tijm in. Bak de kaas in ± 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas helemaal gesmolten is, de knoflook gaar is en je keuken heerlijk begint te ruiken. Leg de ster nu bovenop de gesmolten kaas. Giet de artisjok af.
  • 4
    Serveer de mini kaasfondue direct, samen met de lauwwarme artisjok bovenop een mooie schaal met daarin verse cranberries. Ik gebruik hiervoor de Le Creuset taartvorm in aardewerk. Je gebruikt de cranberries puur ter decoratie en die kan je dus later weer gebruiken voor een ander gerecht.
  • 5
    Lekker met wat extra crackers on the side. Dip met de blaadjes artisjok in de kaasfondue.
  • 6
    Gemaakt door Colette van Dike van Fooddeco